54 Sposób na DYNIĘ

Dostaliśmy dynię...
Dynie dosyć dużą...
i nie wiem co można z niej zrobić :(



W internecie sposobów na dynię sporo, ale ja bym chciała coś sprawdzonego...
Pomożecie??? Co robicie z dyni???
Podzielcie się proszę sparwdzonym przepisem...

Dla Franulka zrobię napewno zupkę, przepis ostatnio podawała Karolina na swoim blogu.

Ale nie mam pojęcia co zrobić dla nas...
fajnie by było gdyby potrawa w miare pikantna i z mięsem np

Liczę na waszą pomoc:))))

I żeby tak "goło" nie było klka dyniowych ujęć:))))







Pozostając w temacie jedzenia:)
Przedstawiam Wam moich kanapowych chrupkożerców:))))


Pozdrawiamy i czekamy na przepisy

Hally i spółka


54 komentarze:

  1. Moja babcia robiła zacierkę .. zupę dyniową .. uwielbiam !!! słodkawa,gęsta .. ale do tej pory sama nie robiłam .. wiadomo u kogoś zawsze lepiej smakuje .. u nas w menu dyni raczej nie ma :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm..ja właśnie słodkawej nie chcę...mąż nie będzie jadł:(

      Usuń
  2. Wiesz co... ja robię puree z dyni, potem mrożę i wykorzystuje kiedy chce. Z takiego puree robie zupy, ciasta...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dynię umyć i przekroić na kilka mniejszych części, wydrążyć łyżką środek z nasionami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 90 minut, do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree.

      Usuń
    2. Zapomniałam dodać, że puree takie możesz zamrozić lub zawekować w słoikach;-)

      Usuń
    3. Zrób koniecznie;-) Nie jest dużo roboty, a sporo można później z takiego puree przygotować... No i masz na długo zapasik ;-)

      Usuń
  3. Pomysł na dyniową sesję zdecydowanie najfajniejszy.Franulek wygląda bosko w tych kolorach:)
    Ja nie nigdy nic nie robiłam oprócz zupek dla dzieci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. JA też nigdy nic z dyni nie robiłam...tylko wicinałam na Halowen:P

      Usuń
  4. cudne ujęcia :)
    to ja sie "podpinam" pod ten post i czekam z Tobą na pomysły:-)

    p.s. doszła przesyłka:* cudności DZIĘKUJEMY

    OdpowiedzUsuń
  5. hiii sesja zdjeciowa jest do schrupania w calosci:P**
    a tak golnie nie bardzo wiem jak dynie sie je,hmmm,robilam w tamtym roku zupke krem z dyni ale zdania na jej temat byly podzielone,mnie smakowala,mojem mezowi nie:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak na słodko była to mój mąż też by nie jadł:(

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z dyni robię zupę i dżem.
      Przepisy są na moim blogu :)

      Usuń
    2. Jeden już znalazłam..brzmi pysznie:)

      Usuń
  7. hmmm z dynia mam tyle wspolnego co ty :)
    zdjecia i buzki na halloween :)
    Piekne fotki a trampeczki Franulka ! cudo !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. W sb robiłam zupę z dyni z tego przepisu:
    http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/zupa_dyniowa_z_pieczonych_warzyw/przepis.html
    Wyszła przepyszna - dodałam zamiast kminu - pół łyżeczki imbiru! Coś przepysznego!

    OdpowiedzUsuń
  9. Racuchy z surowej dyni puszyste

    Składniki, około 12 małych racuszków:
    • 200 g dyni bez skorupy i pestek
    • 1 duże jajko
    • 1,5 łyżki masła
    • niepełne 1/2 szklanki mąki
    • 1 - 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
    • sól i pieprz
    • olej do smażenia


    Przygotowanie:
    Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Żółtko oddzielić od białka, utrzeć z masłem. Białko ubić na sztywną pianę. Dynię wymieszać z utartym żółtkiem, przesianą mąką, imbirem, doprawić solą oraz pieprzem. Delikatnie połączyć z pianą z białka. Racuszki formować łyżką i smażyć z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Podawać np. z sosem pomidorowym.

    Sos pomidorowy: Na patelni na 2 łyżkach oliwy zrumienić posiekany ząbek czosnku i 1/4 cebuli. Dodać 1 puszkę pokrojonych pomidorów bez skórek w sosie pomidorowym. Doprawić solą, pieprzem oraz łyżeczką brązowego cukru. Dusić pod przykryciem przez około 15 - 20 minut, aż powstanie gęsty sos. Wymieszać z posiekaną bazylią lub oregano.

    Monika

    OdpowiedzUsuń
  10. jak dynia to koniecznie zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym albo dynia pie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. co do dyni, to nie mam pojęcia.
    ps. Wice urosły potwornie wlosy, ma bardzo długie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ja nie znam przepisów.. nie za bardzo lubię dynię.. raz robiłam zupę krem i wylałam do zlewu... ;/

    ostatnie zdjęcie najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  13. hihihi no na rekwizyt to się nadaje jak mało co !!! super wyszły zdjęcia :)
    Ja kiedyś poczyniłam dżem, ale to na słodko ... najbardziej jednak zupę krem lubię :)
    Dzieciaczki Twoje takie słodyczki !!!
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja najczęściej robię zupę dyniową. Mój mąż pikantnego nie lubi, ale ja do swojej miski ładuję dodatkową porcję pieprzu i jest super (przepis tutaj: http://kuchniautedi.blogspot.hu/2013/09/zupa-z-dyni.html) i jeszcze jako jeden ze składników do placków ziemniaczanych (http://kuchniautedi.blogspot.hu/2013/09/placki-ziemniaczane-to-bardzo-dobre.html). Te spokojnie można jeść z sosem mięsnym lub klasycznym gulaszem :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takk jak dodaje się do placków ziemniaczanych cukinię, tak samo można dodać dynię i usmażyć :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wszyscy kuszą dynią a ja się jej jakoś boję - choć marzy mi się taka zupa krem... ale przepisy dobrego nie znam i sama nie wiem jak taka zupa powinna smakować,więc pewności czy dobrze ją zrobiłam nie będę miała :p Ale uwielbiam wasze domowo- dyniowe sesje ! Buźka ! :*

    OdpowiedzUsuń
  17. hmm przepisem Cie niestety nie poratuje. Alee za to nacieszylam oczka Piekna sesja zdjeciowa :) Cuudne masz maluszki :) Pozdrawiam Cie Serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. u nas dyni jakoś w kuchni nie gotujemy... do tego teraz okazało się, że Milenka ma po niej wysypkę, więc nic straconego ;)
    Franio w dyniowej stylizacji jest nieziemski!!!! fajny z niego chłopak rośnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dyniowe ciasto jest pyszne Halinka. Przepis Ci podeślę jeśli miałabyś ochotę. Naprawdę jest bajeczne, wcale dyni sie nie czuje. Zupa dyniowa z grzankami czosnkowymi tez pyszna :) No ale u nas hitem jest dżem dyniowy z goździkami. Od kiedy poznałam tn smak, naleśników z niczym innym z Hanką nie jemy ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zupa dyniowa lub ciasto - polecam:) Pychota:D

    OdpowiedzUsuń
  21. ja nigdy z dyni nic nie robiłam. dopiero w tym roku zamierzam :) pochwal się jak już coś przyrządzisz :)

    OdpowiedzUsuń
  22. My na danie zdecydowaliśmy się rok temu jak naczytalam się na blogach jaka smaczna ....
    Zupę dyniowa ostra i rozgrzewajaca oraz piernik dyniowy polubiłam nie tylko ja ale i moi chłopaki....
    Wczoraj znalazłam jednak też przepis na pierogi z dyniowym nadzieniem i muszę koniecznie wypróbować ....
    Smacznego !!!

    OdpowiedzUsuń
  23. moja propozycja: podsmażyć na patelni kawałki piersi z indyka, dyni i gruszki; dodać trochę posiekanego, świeżego rozmarynu i odrobinę octu balsamicznego; posolić, popieprzyć, można dodać ostrą paprykę. Danie jest pyszne podane z razowym makaronem, posypane orzechami włoskimi i parmezanem. Smacznego!

    pyszna jest też dynia z kurkami na cieście francuskim i sałatka z pieczonej dyni z fetą i czerwona papryką

    OdpowiedzUsuń
  24. Ale masz fajny banerek ;)))), a dzieciaczki rewelacyjne!!! :). Ja niestety jestem słabą kucharką, więc nie podam żadnego przepisu, ale przesyłam Wam serdeczne pozdrowienia :)))))

    OdpowiedzUsuń
  25. Rewelacyjne zdjęcia:)
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  26. Ja ostatnio zostałam obdarowana dyniowym dżemem:) Sama z dyni gotuję zupkę dla nas:) Widzę, że już dużo przepisów i porad dostałaś, w takim razie ja tradycyjnie zachwycę się Frankiem!!! Boski!!!!

    OdpowiedzUsuń
  27. Najlepsza jest DYNIA Z ZACIERKAMI, gotowana na mleku :)) od razu przypomina się mi fragment filmu "Sami Swoi"

    OdpowiedzUsuń
  28. świetne foty!
    Franula jaki fajny Facet a Wiki taka Kobietka!
    Moja Teściowa upiekła ostatnio kurczaka a dynię pokroiła w kostkę i wrzuciła na blachę z kurczakiem oprószając tylko solą i pieprzem - było to przepyszne!
    Ja Leonkowi dyńkę dodaję do każdej zupy, szamie Chłopak, że aż miło :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Przepisem nie poratuję,bo nie mam:(
    Ale jestem pod wielkim wrażeniem twych Dzieciaczków! Ostatnie foto przesłodkie! Aż się chce mieć następnego szkraba;) miłość rodzeństwa:) Franiowi pięknie w tych kolorach i jak pięknie chrupy wcina!
    Pozdrawiam gorąco!
    AP

    OdpowiedzUsuń
  30. :))) zakochałam się w Młodych w sesji kanapowo- chrupkkowej!!
    A jeśli o dynię chodzi to u nas od zawsze króluje krem z grzankami i placuszki (dynia zamiast ziemniaków). Moje Dziecko przepada :)

    OdpowiedzUsuń
  31. cudne dzieciaczki!!! a zdjęcia wyszły rewelacyjnie :) i te chrupkowe potworki... :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Zapraszam na naszego bloga, jest tam rewelacyjny przepis na ciasto z dyni i zupę na ostro.

    OdpowiedzUsuń
  33. Franiu wygląda cudnie w tych żółtych klimatach :)))
    Całkiem od niedawna zaufałam dyni :)))

    OdpowiedzUsuń
  34. DZIĘKUJĘ za każdy komantarz..jesteście skarbnicą pomysłów:))))Zupa dla Franulka już gotowa, część w kosteczki pokrojona w lodówce czeka. Część w naczyniu czeka na puree z którego bedę robić zupy, trochę zostawiłam na placuszki. I trochę na ciasto:)))))

    OdpowiedzUsuń
  35. a ja będą robić dżem z dyni z pomarańczami:) jest przepyszny:)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  36. hehe ja też dostaję często dynię od znajomych i z uśmiechem dziękuję, a w duchu przeklinam bo co ja z tą pomarańczową piłką mam zrobic. Teraz dla malucha mogę zupkę ugotować, a reszta do zamrażarki albo muffinki dyniowe robie. Podsumowując za dynią nie przepadam ale chętnie jakiś lampion bym wycieła w tym roku więc może się jeszcze przydac:)

    OdpowiedzUsuń
  37. ja to bym na zupke stawiała i pewnie jakiś placek ... zdjecia przeswietne pozdrawiam ciepluteńko

    OdpowiedzUsuń
  38. Kurczak z dynia i pieczarkami: duża pierś z kurczaka, ok 0,5 kg dyni-bez skóry i pestek, 300g pieczarek, 500 ml bulionu warzywnego, 125 ml śmietany 18%, 1 łyżeczka tymianku, 3 łyżki maki, 2 1/2 łyżki masla, 1 lyżka oliwy, sól pieprz, natka pietruszka.
    Kurczaka pokroic w kostkę, opruszyc solą, pieprzem, tymiankiem i wymieszac z oliwą, następnie dodac mąkę i wymieszac. Dynię pokroic w kostkę, pieczarki w plasterki, cebulę w kostkę.
    Kurczaka podsmażyc na 1 lyżce oleju ok 2 min, gotowe wyjąc na talerz. w tym samym naczyniu wlac 1 lyżkę oliwy i smażyc pieczarki z cebulą ok 2 min- odlożyc na talerz. Następnie do tego samego naczynia dodac dynie i masło i podsmażyc ok 3 min. Teraz dodajemy kurczaka, pieczarki i bulion i całośc zagotowac. Delikatnie mieszac. Przykryc i gotowac - ma tylko bulgotac aż dynia będzie miękka. Dodac śmietanę z mąką i natka chwilę pogotowac bez przykrycia do odparowania troche wody.
    podawac z ryżem

    Dla nas pycha:) pozdrawiam wiola

    OdpowiedzUsuń
  39. Ja zrobiłam kiedyś pyszne risotto. Przepis stąd: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/risotto_z_dynia/przepis.html
    pamiętam, że trochę go przerabiałam pod siebie i Oli, wyszło super.
    Na kwestiasmaku.com jest mnóstwo fajnych przepisów, skorzystajcie. :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Memo świetne ! ;) Ostatnio tak bardzo zakochuje się w filcu! ;P

    OdpowiedzUsuń
  41. Cudne dzieciaczki, super pomysł na dyniową sesję. Niestety z przepisami nie pomogę bo sama nigdy z dyni niczego nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  42. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  43. Mój sposób na dynię to kanapki z razowego chleba, posmarowane białym serkiem na którym układam kawałki upieczonej dyni. Dynię piekę w piekarniku przez ok.45min doprawioną solą, pieprzem, a nawet chilli. Na koniec kanapki posypuję świeżą pietruszką! Mniam! ach!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz.
Osoby komentujące anonimowo proszę o podpisanie się...:)