Dostaliśmy dynię...
Dynie dosyć dużą...
i nie wiem co można z niej zrobić :(
W internecie sposobów na dynię sporo, ale ja bym chciała coś sprawdzonego...
Pomożecie??? Co robicie z dyni???
Podzielcie się proszę sparwdzonym przepisem...
Dla Franulka zrobię napewno zupkę, przepis ostatnio podawała Karolina na swoim blogu.
o tutaj: Zupka dyniowa dla Maksa
Ale nie mam pojęcia co zrobić dla nas...
fajnie by było gdyby potrawa w miare pikantna i z mięsem np
Liczę na waszą pomoc:))))
I żeby tak "goło" nie było klka dyniowych ujęć:))))
Pozostając w temacie jedzenia:)
Przedstawiam Wam moich kanapowych chrupkożerców:))))
Pozdrawiamy i czekamy na przepisy
Hally i spółka
Moja babcia robiła zacierkę .. zupę dyniową .. uwielbiam !!! słodkawa,gęsta .. ale do tej pory sama nie robiłam .. wiadomo u kogoś zawsze lepiej smakuje .. u nas w menu dyni raczej nie ma :(
OdpowiedzUsuńHmm..ja właśnie słodkawej nie chcę...mąż nie będzie jadł:(
UsuńWiesz co... ja robię puree z dyni, potem mrożę i wykorzystuje kiedy chce. Z takiego puree robie zupy, ciasta...
OdpowiedzUsuńA jak się to puree robi???
UsuńDynię umyć i przekroić na kilka mniejszych części, wydrążyć łyżką środek z nasionami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 90 minut, do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować blenderem na puree.
UsuńZapomniałam dodać, że puree takie możesz zamrozić lub zawekować w słoikach;-)
UsuńSuper:)))Zrobię napewno:)
UsuńZrób koniecznie;-) Nie jest dużo roboty, a sporo można później z takiego puree przygotować... No i masz na długo zapasik ;-)
UsuńPomysł na dyniową sesję zdecydowanie najfajniejszy.Franulek wygląda bosko w tych kolorach:)
OdpowiedzUsuńJa nie nigdy nic nie robiłam oprócz zupek dla dzieci.
JA też nigdy nic z dyni nie robiłam...tylko wicinałam na Halowen:P
Usuńcudne ujęcia :)
OdpowiedzUsuńto ja sie "podpinam" pod ten post i czekam z Tobą na pomysły:-)
p.s. doszła przesyłka:* cudności DZIĘKUJEMY
Super że doszło:))))
Usuńhiii sesja zdjeciowa jest do schrupania w calosci:P**
OdpowiedzUsuńa tak golnie nie bardzo wiem jak dynie sie je,hmmm,robilam w tamtym roku zupke krem z dyni ale zdania na jej temat byly podzielone,mnie smakowala,mojem mezowi nie:P
Jak na słodko była to mój mąż też by nie jadł:(
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńZ dyni robię zupę i dżem.
UsuńPrzepisy są na moim blogu :)
Jeden już znalazłam..brzmi pysznie:)
Usuńhmmm z dynia mam tyle wspolnego co ty :)
OdpowiedzUsuńzdjecia i buzki na halloween :)
Piekne fotki a trampeczki Franulka ! cudo !
Pozdrawiam
W sb robiłam zupę z dyni z tego przepisu:
OdpowiedzUsuńhttp://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/zupa_dyniowa_z_pieczonych_warzyw/przepis.html
Wyszła przepyszna - dodałam zamiast kminu - pół łyżeczki imbiru! Coś przepysznego!
Racuchy z surowej dyni puszyste
OdpowiedzUsuńSkładniki, około 12 małych racuszków:
• 200 g dyni bez skorupy i pestek
• 1 duże jajko
• 1,5 łyżki masła
• niepełne 1/2 szklanki mąki
• 1 - 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
• sól i pieprz
• olej do smażenia
Przygotowanie:
Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Żółtko oddzielić od białka, utrzeć z masłem. Białko ubić na sztywną pianę. Dynię wymieszać z utartym żółtkiem, przesianą mąką, imbirem, doprawić solą oraz pieprzem. Delikatnie połączyć z pianą z białka. Racuszki formować łyżką i smażyć z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Podawać np. z sosem pomidorowym.
Sos pomidorowy: Na patelni na 2 łyżkach oliwy zrumienić posiekany ząbek czosnku i 1/4 cebuli. Dodać 1 puszkę pokrojonych pomidorów bez skórek w sosie pomidorowym. Doprawić solą, pieprzem oraz łyżeczką brązowego cukru. Dusić pod przykryciem przez około 15 - 20 minut, aż powstanie gęsty sos. Wymieszać z posiekaną bazylią lub oregano.
Monika
jak dynia to koniecznie zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym albo dynia pie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńco do dyni, to nie mam pojęcia.
OdpowiedzUsuńps. Wice urosły potwornie wlosy, ma bardzo długie :)
ja nie znam przepisów.. nie za bardzo lubię dynię.. raz robiłam zupę krem i wylałam do zlewu... ;/
OdpowiedzUsuńostatnie zdjęcie najlepsze :)
hihihi no na rekwizyt to się nadaje jak mało co !!! super wyszły zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńJa kiedyś poczyniłam dżem, ale to na słodko ... najbardziej jednak zupę krem lubię :)
Dzieciaczki Twoje takie słodyczki !!!
Pozdrawiam serdecznie
Ja najczęściej robię zupę dyniową. Mój mąż pikantnego nie lubi, ale ja do swojej miski ładuję dodatkową porcję pieprzu i jest super (przepis tutaj: http://kuchniautedi.blogspot.hu/2013/09/zupa-z-dyni.html) i jeszcze jako jeden ze składników do placków ziemniaczanych (http://kuchniautedi.blogspot.hu/2013/09/placki-ziemniaczane-to-bardzo-dobre.html). Te spokojnie można jeść z sosem mięsnym lub klasycznym gulaszem :-)
OdpowiedzUsuńTakk jak dodaje się do placków ziemniaczanych cukinię, tak samo można dodać dynię i usmażyć :)
OdpowiedzUsuńWszyscy kuszą dynią a ja się jej jakoś boję - choć marzy mi się taka zupa krem... ale przepisy dobrego nie znam i sama nie wiem jak taka zupa powinna smakować,więc pewności czy dobrze ją zrobiłam nie będę miała :p Ale uwielbiam wasze domowo- dyniowe sesje ! Buźka ! :*
OdpowiedzUsuńhmm przepisem Cie niestety nie poratuje. Alee za to nacieszylam oczka Piekna sesja zdjeciowa :) Cuudne masz maluszki :) Pozdrawiam Cie Serdecznie :)
OdpowiedzUsuńu nas dyni jakoś w kuchni nie gotujemy... do tego teraz okazało się, że Milenka ma po niej wysypkę, więc nic straconego ;)
OdpowiedzUsuńFranio w dyniowej stylizacji jest nieziemski!!!! fajny z niego chłopak rośnie :)
Dyniowe ciasto jest pyszne Halinka. Przepis Ci podeślę jeśli miałabyś ochotę. Naprawdę jest bajeczne, wcale dyni sie nie czuje. Zupa dyniowa z grzankami czosnkowymi tez pyszna :) No ale u nas hitem jest dżem dyniowy z goździkami. Od kiedy poznałam tn smak, naleśników z niczym innym z Hanką nie jemy ;)
OdpowiedzUsuńZupa dyniowa lub ciasto - polecam:) Pychota:D
OdpowiedzUsuńja nigdy z dyni nic nie robiłam. dopiero w tym roku zamierzam :) pochwal się jak już coś przyrządzisz :)
OdpowiedzUsuńMy na danie zdecydowaliśmy się rok temu jak naczytalam się na blogach jaka smaczna ....
OdpowiedzUsuńZupę dyniowa ostra i rozgrzewajaca oraz piernik dyniowy polubiłam nie tylko ja ale i moi chłopaki....
Wczoraj znalazłam jednak też przepis na pierogi z dyniowym nadzieniem i muszę koniecznie wypróbować ....
Smacznego !!!
moja propozycja: podsmażyć na patelni kawałki piersi z indyka, dyni i gruszki; dodać trochę posiekanego, świeżego rozmarynu i odrobinę octu balsamicznego; posolić, popieprzyć, można dodać ostrą paprykę. Danie jest pyszne podane z razowym makaronem, posypane orzechami włoskimi i parmezanem. Smacznego!
OdpowiedzUsuńpyszna jest też dynia z kurkami na cieście francuskim i sałatka z pieczonej dyni z fetą i czerwona papryką
Ale masz fajny banerek ;)))), a dzieciaczki rewelacyjne!!! :). Ja niestety jestem słabą kucharką, więc nie podam żadnego przepisu, ale przesyłam Wam serdeczne pozdrowienia :)))))
OdpowiedzUsuńRewelacyjne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Ja ostatnio zostałam obdarowana dyniowym dżemem:) Sama z dyni gotuję zupkę dla nas:) Widzę, że już dużo przepisów i porad dostałaś, w takim razie ja tradycyjnie zachwycę się Frankiem!!! Boski!!!!
OdpowiedzUsuńNajlepsza jest DYNIA Z ZACIERKAMI, gotowana na mleku :)) od razu przypomina się mi fragment filmu "Sami Swoi"
OdpowiedzUsuńświetne foty!
OdpowiedzUsuńFranula jaki fajny Facet a Wiki taka Kobietka!
Moja Teściowa upiekła ostatnio kurczaka a dynię pokroiła w kostkę i wrzuciła na blachę z kurczakiem oprószając tylko solą i pieprzem - było to przepyszne!
Ja Leonkowi dyńkę dodaję do każdej zupy, szamie Chłopak, że aż miło :)
Przepisem nie poratuję,bo nie mam:(
OdpowiedzUsuńAle jestem pod wielkim wrażeniem twych Dzieciaczków! Ostatnie foto przesłodkie! Aż się chce mieć następnego szkraba;) miłość rodzeństwa:) Franiowi pięknie w tych kolorach i jak pięknie chrupy wcina!
Pozdrawiam gorąco!
AP
:))) zakochałam się w Młodych w sesji kanapowo- chrupkkowej!!
OdpowiedzUsuńA jeśli o dynię chodzi to u nas od zawsze króluje krem z grzankami i placuszki (dynia zamiast ziemniaków). Moje Dziecko przepada :)
cudne dzieciaczki!!! a zdjęcia wyszły rewelacyjnie :) i te chrupkowe potworki... :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na naszego bloga, jest tam rewelacyjny przepis na ciasto z dyni i zupę na ostro.
OdpowiedzUsuńFraniu wygląda cudnie w tych żółtych klimatach :)))
OdpowiedzUsuńCałkiem od niedawna zaufałam dyni :)))
DZIĘKUJĘ za każdy komantarz..jesteście skarbnicą pomysłów:))))Zupa dla Franulka już gotowa, część w kosteczki pokrojona w lodówce czeka. Część w naczyniu czeka na puree z którego bedę robić zupy, trochę zostawiłam na placuszki. I trochę na ciasto:)))))
OdpowiedzUsuńa ja będą robić dżem z dyni z pomarańczami:) jest przepyszny:)) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhehe ja też dostaję często dynię od znajomych i z uśmiechem dziękuję, a w duchu przeklinam bo co ja z tą pomarańczową piłką mam zrobic. Teraz dla malucha mogę zupkę ugotować, a reszta do zamrażarki albo muffinki dyniowe robie. Podsumowując za dynią nie przepadam ale chętnie jakiś lampion bym wycieła w tym roku więc może się jeszcze przydac:)
OdpowiedzUsuńja to bym na zupke stawiała i pewnie jakiś placek ... zdjecia przeswietne pozdrawiam ciepluteńko
OdpowiedzUsuńKurczak z dynia i pieczarkami: duża pierś z kurczaka, ok 0,5 kg dyni-bez skóry i pestek, 300g pieczarek, 500 ml bulionu warzywnego, 125 ml śmietany 18%, 1 łyżeczka tymianku, 3 łyżki maki, 2 1/2 łyżki masla, 1 lyżka oliwy, sól pieprz, natka pietruszka.
OdpowiedzUsuńKurczaka pokroic w kostkę, opruszyc solą, pieprzem, tymiankiem i wymieszac z oliwą, następnie dodac mąkę i wymieszac. Dynię pokroic w kostkę, pieczarki w plasterki, cebulę w kostkę.
Kurczaka podsmażyc na 1 lyżce oleju ok 2 min, gotowe wyjąc na talerz. w tym samym naczyniu wlac 1 lyżkę oliwy i smażyc pieczarki z cebulą ok 2 min- odlożyc na talerz. Następnie do tego samego naczynia dodac dynie i masło i podsmażyc ok 3 min. Teraz dodajemy kurczaka, pieczarki i bulion i całośc zagotowac. Delikatnie mieszac. Przykryc i gotowac - ma tylko bulgotac aż dynia będzie miękka. Dodac śmietanę z mąką i natka chwilę pogotowac bez przykrycia do odparowania troche wody.
podawac z ryżem
Dla nas pycha:) pozdrawiam wiola
Ja zrobiłam kiedyś pyszne risotto. Przepis stąd: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/risotto_z_dynia/przepis.html
OdpowiedzUsuńpamiętam, że trochę go przerabiałam pod siebie i Oli, wyszło super.
Na kwestiasmaku.com jest mnóstwo fajnych przepisów, skorzystajcie. :)
Memo świetne ! ;) Ostatnio tak bardzo zakochuje się w filcu! ;P
OdpowiedzUsuńCudne dzieciaczki, super pomysł na dyniową sesję. Niestety z przepisami nie pomogę bo sama nigdy z dyni niczego nie robiłam.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMój sposób na dynię to kanapki z razowego chleba, posmarowane białym serkiem na którym układam kawałki upieczonej dyni. Dynię piekę w piekarniku przez ok.45min doprawioną solą, pieprzem, a nawet chilli. Na koniec kanapki posypuję świeżą pietruszką! Mniam! ach!
OdpowiedzUsuń