Dawno mnie nie było...trochę zmian się szykuję...trochę już mam ich za sobą...
jestem wyczerpana, czasem bezsilna, ale mam nadzieję, że sprawy szczęśliwie się ułożą :)))
A tymczasem co nie co do skosztowania:)
Cukinia - mamy w ogródku, leczo nam się już przejadło więc wypróbowałam czegoś innego...
i powiem krótko: PYSZNE - POLECAM
* * *
Cukinia nadziewana
Składniki:
1 średniej wielkości cukinia
0,5 kg mielonego mięsa
1 papryka
1 spora cebula
ząbek czosnku
2 małe lub 1 duży pomidor
1 lub 2 jajka
przyprawy
ser do posypania
Wykonanie:
Cukinię przekroić na pół, wydrążyć ziarna i moczyć w gorącej wodzie z dodatkiem soli przez 5 min
Mięso mielone podsmażyć, przełożyć na większą patelnię
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć z rozgniecionym czosnkiem
Paprykę pokroić w kostkę, pomidora obrać ze skórki, pokroić na cząstki i podsmażyć razem z papryką
Wszystkie składniki wymieszać razem, wbić jedno jajko, doprawić do smaku i smażyć aż nadzienie będzie geste, jeśli pomidory były wodniste należy wbić dwa jajka.
Farsz przełożyć do cukinii.
Zapiekać w piekarniku do miękkości (ok 20-30min)
10 min przed końcem posypać serem
Podawać jako samodzielne danie
Wyśmienicie smakuje polane sosem pomidorowym
* * *
Placki z cukinii
Składniki:
1 mała cukinia (ok 30dkg)
2 łyżki mleka
mąka pszenna
jajko
Wykonanie:
Cukinię obrać ze skórki (można część nie obierać)
Zetrzeć na tartce o grubych oczkach
Dodać mleko, jajko i tyle mąki aby ciasto było dosyć gęste.
Doprawić solą i pieprzem.
Smażyć na patelni małe placki.
Podawać z sosem czosnkowym jajko samodzielne danie lub dodatek do mięs.
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających:)
Raczek :))))
mniam ale pysznosci zaserwowalas:****
OdpowiedzUsuńuwielbiam:) wszystkiego dobrego:*
OdpowiedzUsuńooo dzięki ta faszerowana mniam chętnie spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuń:* wszystkiego dobrego dla Was
ja cukinię wprost uwielbiam:-) ale pierwszego przepisu nie spróbuję,bo nie mam piekarnika:D Ale te placuszki to już mnie wołają:)))))
OdpowiedzUsuńCukinia - u mnie w kuchni cały rok, uwielbiam i dodaję do wszystkiego, nawet w cienkich plastrach na pizze ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda w Twoim wydaniu :)
Miłego weekendu :*
Raczku drogi, dzięki za przepis, lubię i zrobię:)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki za wszystkie Twoje "sprawy pod lasem"...
kocham placki z cukini ... pozdrawiam ciepluteńko
OdpowiedzUsuńbardzo lubię cukinie.
OdpowiedzUsuńfaszerowanych nigdy nie robiłam i nie jadłam.
szkoda, że sezon już się kończy...
uwielbiam cukinię! chyba muszę skusić się na te placki!
OdpowiedzUsuńDziś już druga osoba mi przypomina o plackach z cukinii. Stąd się właśnie biorą "zachcianki" ;)
OdpowiedzUsuńLeczo juz robilam, placi znam ale skusila mnie ta nadziewana:))
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki za pomyslny przebieg Twoich spraw!
Oj trafiłaś w mój czuły punkt.. cukinię uwielbiam w każdej postaci! :))
OdpowiedzUsuńPlacki uwielbiam, a i ta faszerowana wygląda przepysznie!!!
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że wszytskie sprawy sie ułożą, trzymam kciuki;**
Na bank wypróbujemy:D
OdpowiedzUsuńMam jeszcze w domu 4 duże cukinie, więc przepisy się przydadzą. Szczególnie na placuszki :)
OdpowiedzUsuńo, a moczy się, by zmiękła? czy jak? bo mi zawsze twardawa wychodziła taka cukinia i może w tym szkopuł...
OdpowiedzUsuńJA moczę albo sparzam wrzątkiem i trochę w tym wrzątku zostawiam:)
UsuńCukinie są ładne na grządce ;) jednak nie jem, nie próbuję - chociaż podziwiam osoby które potrafią tak kucharzyć ! Pozdrawiam, Monika.
OdpowiedzUsuńPysznie!!! Hally jak Ty znajduszjesz na to czas?
OdpowiedzUsuńUwielbiam placuszki z cukinii. W tym roku nie miałam już pomysłów, a miałam baaaardzo dużo cukinii w ogródku. Było leczo - gulasz z cukinii, placuszki, cukinia faszerowana, cukinia z grilla, a ostatnio cukinia marynowana :)
OdpowiedzUsuńooo to mój drugi dzisiaj wpis o cukinii :) same pyszności a ja godna jak cholera!!
OdpowiedzUsuńgłodna miało być:)
OdpowiedzUsuńświenie:) smaczne mm
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńRaczku z pewnością wykorzystam Twoje przepisy na cukinię, bo ją uwielbiam!
W Słowenii było to warzywo nr. 1 - było niemalże w każdym zestawie obiadowym!
Pycha!
A Twoje owocowe przetwory już zjedzone! Same pyszności! Dziękujemy:)
Uwielbiam cukinie pod każdą postacią, a placuszki wyglądają pięknie i jeszcze ich nie robiłam :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMniam muszę wykorzystać ten przepis.
OdpowiedzUsuń