28 Kulinarnie - CUKINIA

Dawno mnie nie było...trochę zmian się szykuję...trochę już mam ich za sobą...
jestem wyczerpana, czasem bezsilna, ale mam nadzieję, że sprawy szczęśliwie się ułożą :)))

A tymczasem co nie co do skosztowania:)
Cukinia - mamy w ogródku, leczo nam się już przejadło więc wypróbowałam czegoś innego...
i powiem krótko: PYSZNE - POLECAM

* * *
Cukinia nadziewana


Składniki:
1 średniej wielkości cukinia
0,5 kg mielonego mięsa
1 papryka
1 spora cebula
ząbek czosnku
2 małe lub 1 duży pomidor
1 lub 2 jajka
przyprawy
ser do posypania

Wykonanie:
Cukinię przekroić na pół, wydrążyć ziarna i moczyć w gorącej wodzie z dodatkiem soli przez 5 min
Mięso mielone podsmażyć, przełożyć na większą patelnię
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć z rozgniecionym czosnkiem
Paprykę pokroić w kostkę, pomidora obrać ze skórki, pokroić na cząstki i podsmażyć razem z papryką
Wszystkie składniki wymieszać razem, wbić jedno jajko, doprawić do smaku i smażyć aż nadzienie będzie geste, jeśli pomidory były wodniste należy wbić dwa jajka.

Farsz przełożyć do cukinii.
Zapiekać w piekarniku do miękkości (ok 20-30min)
10 min przed końcem posypać serem

Podawać jako samodzielne danie
Wyśmienicie smakuje polane sosem pomidorowym

* * *

Placki z cukinii


Składniki:
1 mała cukinia (ok 30dkg)
2 łyżki mleka
mąka pszenna
jajko

Wykonanie:

Cukinię obrać ze skórki (można część nie obierać)
Zetrzeć na tartce o grubych oczkach
Dodać mleko, jajko i tyle mąki aby ciasto było dosyć gęste.
Doprawić solą i pieprzem.

Smażyć na patelni małe placki.
Podawać z sosem czosnkowym jajko samodzielne danie lub dodatek do mięs.

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających:)
Raczek :))))


28 komentarzy:

  1. Mniam:) Też robię, uwielbiamy to danie, ja jeszcze przygotowuję do tego dip czosnkowy i polewam ją dipem. Pychota:)

    Zaniepokoił mnie Twój wpis na początku posta....
    Życzę wszystkiego dobrego:*

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam ale pysznosci zaserwowalas:****

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam:) wszystkiego dobrego:*

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo dzięki ta faszerowana mniam chętnie spróbuję zrobić :)
    :* wszystkiego dobrego dla Was

    OdpowiedzUsuń
  5. ja cukinię wprost uwielbiam:-) ale pierwszego przepisu nie spróbuję,bo nie mam piekarnika:D Ale te placuszki to już mnie wołają:)))))

    OdpowiedzUsuń
  6. Cukinia - u mnie w kuchni cały rok, uwielbiam i dodaję do wszystkiego, nawet w cienkich plastrach na pizze ;)
    Pysznie wygląda w Twoim wydaniu :)
    Miłego weekendu :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Raczku drogi, dzięki za przepis, lubię i zrobię:)
    Trzymam kciuki za wszystkie Twoje "sprawy pod lasem"...

    OdpowiedzUsuń
  8. kocham placki z cukini ... pozdrawiam ciepluteńko

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię cukinie.
    faszerowanych nigdy nie robiłam i nie jadłam.
    szkoda, że sezon już się kończy...

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam cukinię! chyba muszę skusić się na te placki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziś już druga osoba mi przypomina o plackach z cukinii. Stąd się właśnie biorą "zachcianki" ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Leczo juz robilam, placi znam ale skusila mnie ta nadziewana:))
    Trzymam kciuki za pomyslny przebieg Twoich spraw!

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj trafiłaś w mój czuły punkt.. cukinię uwielbiam w każdej postaci! :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Placki uwielbiam, a i ta faszerowana wygląda przepysznie!!!
    Jestem pewna, że wszytskie sprawy sie ułożą, trzymam kciuki;**

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam jeszcze w domu 4 duże cukinie, więc przepisy się przydadzą. Szczególnie na placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. o, a moczy się, by zmiękła? czy jak? bo mi zawsze twardawa wychodziła taka cukinia i może w tym szkopuł...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. JA moczę albo sparzam wrzątkiem i trochę w tym wrzątku zostawiam:)

      Usuń
  17. Cukinie są ładne na grządce ;) jednak nie jem, nie próbuję - chociaż podziwiam osoby które potrafią tak kucharzyć ! Pozdrawiam, Monika.

    OdpowiedzUsuń
  18. Pysznie!!! Hally jak Ty znajduszjesz na to czas?

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam placuszki z cukinii. W tym roku nie miałam już pomysłów, a miałam baaaardzo dużo cukinii w ogródku. Było leczo - gulasz z cukinii, placuszki, cukinia faszerowana, cukinia z grilla, a ostatnio cukinia marynowana :)

    OdpowiedzUsuń
  20. ooo to mój drugi dzisiaj wpis o cukinii :) same pyszności a ja godna jak cholera!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Mniam!
    Raczku z pewnością wykorzystam Twoje przepisy na cukinię, bo ją uwielbiam!
    W Słowenii było to warzywo nr. 1 - było niemalże w każdym zestawie obiadowym!
    Pycha!


    A Twoje owocowe przetwory już zjedzone! Same pyszności! Dziękujemy:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam cukinie pod każdą postacią, a placuszki wyglądają pięknie i jeszcze ich nie robiłam :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Mniam muszę wykorzystać ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz.
Osoby komentujące anonimowo proszę o podpisanie się...:)